|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 29 Nov 2013 14:31 Naslov sporočila: Sušenje kakijev |
|
|
Izvleček iz debate v temi KAKI, skupno naročilo
<hr>
tjesih:
Mene pa zanima kako se kaki suši in za kaj se uporablja. Lahko prosim dobim nasvet.
<hr>
battagelli
Kakije sušim cele ali vsaj polovičke,obvezno jih prej olupim.Sušim jih v navadnem ABC bio sušilniku,stem da sem dokupil zaradi krožnikov še enega.
Sušim v 8 krožnikih namesto v 4,to pa zaradi boljšega izkoristka elektrike.
Letos planiram nabavo še 4 krožnikov,tako da bi sušil v 12.Motor za zrak in grelec sta namreč dovolj močna.(Presenečeni boste koliko se lahko posuši,v tako majhni pripravi)
Sušenja me je naučil g. Brajnik,kateri je prvi začel bolj strokovno sušiti Kakije.
Potrebno je biti pazljiv pri temperaturi sušenja,katera naj ne presega 42 stopinj.Po končanem sušenju jih jaz pustim, da dozorijo.Po kakih treh mesecih,ko se začnejo barvati z belim poprhom (sladkor,kot pri smokvi) so tapravi.
Tako sušeni kakiji so res nekaj posebnega,vrhunski po okusu in vsebnosti vitaminov in mineralov,kar pa še posebno velja popolnoma brez sledu raznih fitofarmacevtskih sredstev sepravi nakratko STRUPOV.
Še malo več si lahko preberete tukaj http://naturscek.si/umedena-delikatesa/
in tukaj http://www.aktivni.si/prehrana/za-aktivne/hranilne-in-zdravilne-lastnosti-kakija/
<hr>
juglans
Ali lahko napišeš koliko časa (približno) se polovičke sušijo v takšnem ABC bio sušilniku?
Verjetno lupiš že končno umedene.
<hr>
battagelli
Sušiti lahko začnmo ,ko so lepo obarvani,pa vse tja dokler jih lahko lupiš.
Suhi so kar hitro,najbrž zato ker so olupljeni.
Jaz jih dvakrst preložim,da napravim prostor za druge katere sproti dodajam.
Pri sušenju se namreč hitro krčijo in nastaja prazen prostor,elektrika pa stane.
<hr>
andreja62
Iva mi je pa dala krasno idejo za sušenje. Ker zvečer že po malem kurimo, sem jih nekaj narezala in dala na mrežo radiatorjev in se lepo sušijo.
Le upam, da ne bo preveč mušic
<hr>
ivčk
Sušenje na radiatorju se res lepo obnese, lani sem to prvič počela bolj kot ne za hec, ker nisem vedela, če bo kaj iz tega, pa so se mi zelo lepo posušili. Mušic ni bilo! Verjetno jih moti topel zračni tok iz radiatorjev
<hr>
battagelli
Veliko boljši okus dosežete če sušite vsaj četrtinke,najbolje je sicer,da se suši cel.Ampak na radiatorju bo to trajalo.
<hr>
andreja62
Iz tvojega pisanja mi ni čisto jasno, kako se razreže kaki. Jaz sem ga namreč olupila in narezala na tanjše rezine in ne na krhlje. Je to prav?
<hr>
Darso
Lani sem jih sušila z olupom vred, narezane na ribežu za kumarice kot čips. Zelo lepo in dobro. Sušim jih na krušni peči
<hr>
andreja62
Se pravi, da je najbolje sušiti čim tanjše, kar je tudi logično, predvsem glede časa sušenja. Bomo tudi mi zalaufali kmalu kamin in na sedežu, ki se greje iz kamina, posušili veliko več, kot na radiatorju.
<hr>
zuf
Ne, ne. KAr se tiče okusa, čim debelejše. Mi jih sušimo nad krušno pečjo, čim bolj na debele rezine. Sedaj bom pa upošteval nasvet in jih probal posušit na četrtinke, nekaj pa celih.
<hr>
battagelli
Tako je prav.
Vsaj četrtinke,olupljene.Olupke lahko posušite za med kompot.
Še boljši bo če bo odležal dva meseca,v nepredušno zaprti posodi
<hr>
Nazadnje urejal/a muha 30 Nov 2013 07:05; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51 Prispevkov: 1276 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 29 Nov 2013 22:03 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni! Danes sem se lotil sušenja, pa se mi porajata dva uprašanja!
1)Sušilnik (abc Dorrer) ima tri stopnje. Katera od teh je blizu 42C?
2) Kako in kje skladiščite posušene kakije? _________________ Več jih posadiš, več jih ostane za tabo.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
Objavljeno: 29 Nov 2013 22:15 Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno tudi od temperature prostora v katerem sušiš.
Jaz prvih 12 ur sušim z drugo stopnjo potem pa nadaljujem z prvo. _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 29 Nov 2013 22:27 Naslov sporočila: |
|
|
Optimist je napisal/a: | Pozdravljeni! Danes sem se lotil sušenja, pa se mi porajata dva uprašanja!
1)Sušilnik (abc Dorrer) ima tri stopnje. Katera od teh je blizu 42C?
|
http://www.rommelsbacher.de/Downloads/BA_DA750.pdf - predvidevam da tudi tvoj ni daleč od tega, in bi znale specifikacije biti precej podobne.
1.st - 250w in 20°C višja temp. kot v prostoru
2.st - 450w in 40°C višja temp. kot v prostoru
3.st - 750w in 60°C višja temp. kot v prostoru |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51 Prispevkov: 1276 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 29 Nov 2013 22:42 Naslov sporočila: |
|
|
Hvaa! Twity, sej srce majo verjetno od istega kitajca
Torej rabim še odgovor na drugo uprašanje! _________________ Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Nazadnje urejal/a Optimist 30 Nov 2013 15:24; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 29 Nov 2013 22:49 Naslov sporočila: |
|
|
Tole malo višje piše battagelli: Še boljši bo če bo odležal dva meseca,v nepredušno zaprti posodi |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51 Prispevkov: 1276 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 29 Nov 2013 22:50 Naslov sporočila: |
|
|
Pišuka, kako sem to spregledal?? Na hladnem ali toplem?
Uploaded with ImageShack.us _________________ Več jih posadiš, več jih ostane za tabo.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
Objavljeno: 30 Nov 2013 07:07 Naslov sporočila: |
|
|
Na sobni temperaturi bo hitreje zorel
Bolj pomebno je da jih ne presušiš,tu pa kar zaupaj svojemu občutku. _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 13:59 Prispevkov: 837 Kraj: Slovenske Konjice
|
Objavljeno: 30 Nov 2013 12:03 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sušim kar na krušni peči na peki papirju en teden, če je presuh kaki ni skrbi vakumiram in se v mesecu dni omedi kot viljamovka. Do zdaj še nikoli ni nič ostalo. Letos imam spet veliko suhih sliv, jabolk, viljamovk, goji jagod, kakijev. LP D _________________ Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 30 Nov 2013 15:21 Naslov sporočila: |
|
|
Darso je napisal/a: | Jaz sušim kar na krušni peči na peki papirju .... LP D | Hmmm, tvoja "sušilnica" pa je sigurno najboljša v vseh ozirih. Bom prišla "tepežkat".
Pri nas smo na peči sušili tudi lešnike in orehe, za sadje pa je bila zunaj zidana sušilnica. Kakije pa smo dobili otroci vsako leto le za Miklavža, ki smo jih še sveže pojedli. _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51 Prispevkov: 1276 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 08 Nov 2014 18:26 Naslov sporočila: |
|
|
"lepa kata"
Pozdravljeni
Evo, jaz sem končala s sušenjem kakija - 10 kg ga je bilio. Kako je pa to dobro! Nadevala sem jih v steklene kozarce, pa tudi v celofan vrečke. Sedaj me pa zanima, kako dolgo bo to obstalo. Če bi bilo po moje, sploh tega ne bi spraševala, kajti bi prej pojedla. Samo pretiravat ni dobro, sploh pa ne v letih, ko ne smeš tega, pa onega.....Pa imaš ta zdravila pa ona...
Sem velik sladkosned in težko bo to za mene, imeti čimdlje te suhe kakije
"battagelli"
Šele čez dva meseca bodo tapravi.
Ko dajo ven sladkor,podobno kot fige .
Takrat so tapravi.
Ker je bilo letos zelo veliko dežja je kaki TIPO izredno grde barve(črn)
Če bo kedo hotel še sušit grem drugi teden k žlahti v Lendavo,pa lahko še dostavim.Ampak res samo za sušenje.
"JERCA"
Tudi jaz sem jih eno rundo posušila, vendar ne vem kdaj je dovolj suho.
Sem ga olupila, narezala na četrtine ali pa debele krhlje.
Sušila ene 3 dni...vsega skupaj tam okoli 30 ur na 42-48 stopinj. Tisti tenki so res suhi. Četrtinke pa so še mehke v sredini(kot fige), niso trdi. Bojim se, da bi mi splesnili.
Ali mi lahko za orientacijo kdo pove koliko ur jih je sušil?
"tajana"
Tudi pri meni se susijo kakiji. Ze par let jih vsako jesen susimo za kasnejso uporabo. So res njami. Jaz jih nic ne olupim. Razrezem jih na 8 delov, krhljev in zlozim na pladenj tako da so polozeni na lupino. Tako mi jih ni potrebno obracat. Susim na 50 stopinj 40 do 50 ur. Sredina ne sme biti vlazna. Nato jih en dan pustim v odprti posodi. Shranim jih v steklene kozarce. Ce so dobro posuseni se obdrzijo tudi eno leto (pod pogojem da pozabim na njih).
"figula"
Jaz sem jih najprej tudi v steklene kozarce dala, pa me je strah pred neželeno plesnijo prisilil, da sem jih premestila v zip vrečke in v hladilnik. Če bi imela vakuum aparat, bi bilo verjetno še bolje.
V hladilniku jim zaenkrat dobro kaže, vsake toliko katerega ukradem. Ne bodo dolgo zdržali So pa ravno tako nekateri bolj suhi in nekateri s gelasto sredico
"battagelli"
Kdor ima vakum aparat,je najboljša rešitev.Dejansko jih lahko posuši na 70%.
Jaz jih sušim v podalšanem ABC sušilcu Približno30 do 35 ur na drugi stopnji(45 do 50 stopin)
Najboljši so sušeni celi(olupnjeni)Ampak traje kakih 10 ur več,zato jih sedaj
sušim na četrtinke,pa še več jih lahko sušim naenkrat.
Kakiji so suhi takrat ko so na otip podobni suhim marelicam.
Nesmejo biti presušeni,kot jabolčni krhlji.
Ko se vam zdijo primerno suhi jih za 48 ur položite v posodo katero neprodušno zaprete.V tem času se bo vlaga porazdelila po vsem krhlju enako.Nato jih preberete in tisti kateri se vam ne zdi dovolj suh ga dosušite do konca.
Najboljši so ko odležijo dva meseca,takrat dobijo tudi bel poprh(ni plesen)ko zaćne sladkor kristalizirati
Pa dober tek
"juglans"
Sušenje kakija sem prakticiral v ABC sušilniku, zato človeka kar malce stiska ko "laufa in laufa". Tega ne počnem več, ker nimam alternative. Je umeden tako slasten, da ne obžalujem.
Sicer pa. Sušil sem ga narezanega na cm do dva debele krhlje in predvsem po etapah. Nekaj ur ABC-ja in nato naprej naslednji dan. V tem času se je vlaga iz notranjosti koščkov razširila na zunanje in bolj suhe plasti. Koliko etap in koliko ur se je sušilo ne vem, je pa bil pokazatelj "trd" otip tudi osrednji del koščkov. Se mi zdi takšen način malce bolj human do denarnice. Vlaga v sredini nekako "zakrkne" in s prekinitvami izkoriščaš naravno zakonitost osmoze.
Kvarjenje "nečesa" pa se je pokazalo v tem, ko je produkta prehitro zmanjkalo. Papiga.
"lepa kata"
Ojla
Pravite, da čez dva meseca so najboljši! 10 kg sem jih posušila in ne vem kam naj vsaj en kozarec skrijem, da bo počakal dva meseca. Sicer pa, kaj vemo kaj bo čez dva meseca? Mi jih bomo kar pojedli, uh ko so pa tako božansko dobri. Sušila sem jih v ABC sušilniku za sadje 3 dni. 6 ur dopoldne, zvečer sem dala za 6 ur na dvojko. Narezala sem pa velike na osem krhljev, bolj drobne pa na šest.
Sem zelo zadovoljna.
"dašabina"
jaz jih pa narežem na mesoreznico na cca 0,5 cm delele rezine in sušim, ne vem pa koliko časa , krasni bodo
Tiana
Jaz sem svoje narezala na rezine in jih sušila v sušilniku po etapah, tako kot tudi opisujete ostali. Lahko pa potrdim, da so tisti od lepe kate božanski. Mi je dala idejo, da jih bom naslednjič tudi jaz narezala na krhlje in ne na rezine.
Še enkrat hvala za kakije Battagelli.
lp
Kratko, a sladko. _________________ Več jih posadiš, več jih ostane za tabo.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 11 Nov 2014 00:58 Naslov sporočila: |
|
|
Smo na kmetih, pa kuhinjska peč na drva itak skos gori.
Ko pride temperatura blizu 40°C odprem vrata peči, tako da so v bistvu skoraj vedno odprta, le ponoči jih zaprem.
Izrezal sem pecelj in stržen ter olupil.
Aaaa, njami bo to čez kak mesec, svojo zgodbo bodo namreč zaključili na vrhu krušne peči.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 22 Nov 2016 07:43 Naslov sporočila: |
|
|
Glej tudi |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 22 Nov 2016 09:09 Naslov sporočila: |
|
|
... če nadaljujemo tukaj.
Sušim kaki, .... v improvizirani sušilnici.
Narezal sem ga na lese za sušenje zelišč, na vrhu pa postavil grelec ABC-ja, plus gosto platno kot pregrinjalo za preostanek odprte površine. Lese so 60x100cm.
Nekateri sadeži so bili kar precej zreli, po prvih vtisih skoraj preveč. Namreč rezal sem ga na krhlje, drugi so bili pa še v "trdnem" stanju.
Proces še ni gotov, ampak vmesno degustiranje je pokazalo, da so krhlji neumedenih dobri, drugi, od tamehkih pa slastni.
Fino je tudi to, da se nekje na vmesni točki sušenja dajo lepo odstraniti iz mreže. Malo me je skrbelo namreč, kako jo bom na koncu čistil. (ribal s krtačo)
Pa še to. Sreča je, da se sušijo v rastlinjaku, čimbolj oddaljeno, ker bi sicer celo noč neprestno vstajal in "kontroliral" situacijo. Nebi bilo dobro.
Sorte: tipo, ogosho in čokolatino (zdi se mi pa, da je bil vmes tudi kakšen rojo b.)
Čokolatinčki so zelo rjavi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 26 Nov 2016 10:24 Naslov sporočila: |
|
|
V dveh dneh in treh nočeh je bilo suho. Seveda je bilo potrebno lese menjavati, tudi krhlje obračati in nasploh malce prisostvovati. Brez vmesnega testiranja nebi bilo pol toliko veselja.
Rojo briljante so bili definitivno prezreli in niso specialiteta
Ogosho so neverjetno lepe barve, okus pa ... no ja
Čokolatino so meni všeč, rjavi, zelo sladki
Tipo so po prvih vtisih najboljši, so pa resnično boljši tisti iz umedenih sadežev
Nova runda gre v proces še danes. Tole toplo vreme je kruto za sveže skladiščene in masovno propadajo. Kličem ohladitev.
Ne vem pa kako ga ostalim uspe ohraniti tri mesece na zorenju. Kam ga spravite, v kakšno skrinjo s ključavnico ali kako? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|