Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Sladka batata, sladki krompir - Ipomoea batatas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2022 14:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

crtj, v enem ali dveh obi kompostnikih bi ga pridelal znatno več, po moji izkušnji z gojenjem v visoki gredi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2150
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 14 Okt 2022 09:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Baje naj bi bil primeren za sladkorne bolnike, ki se naj izogibajo klasičnemu krompirju
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5407
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 30 Okt 2022 21:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Omenil sem že lastnost, da se bistveno hitreje zmehča kot klasični krompir.

Dodatno opažam, da sem pred 5 ? dnevi enega olupil in mi je del ostal, sem ga spravil v vrečko, dal v hladilnik ... vzamem ven in mu nič ne manjka, ni spremembe v teksturi ali okusu, tudi ni kakšnih posebnih učinkov po jedi.

Tako da ... morda pa le ima smisel še naprej gojiti, verjetno kot pravi Metuljc, v nečem bolj visokem, da se zadeva bolj komot namnoži.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3087
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 30 Okt 2022 22:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni pridelovalci sladkega krompirja.

Letos sem posadila vijoličastega, ki mi ga je dala Tiana. Sadike sem posadila zelo lepe v lonec premera 40 cm , kar je 10 cm manj kot lani.
Lani pridelala skoraj 3kg, letos pa 750 g. Žalost.

So taki tanki in zelo malo jih je.
Drugo leto posadim oranžnega in v lonec 40 premera, pa da vidimo razliko.

lp
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4198
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 31 Okt 2022 12:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas je letos rastel na treh različnih lokacijah, ena med njimi je bila 25-litrska vreča kupljenega substrata, ki je "ostala" od presajanja in bila trenutni višek - kar se sicer pri nas redko zgodi.
Rezultat v vreči je bil enak, kot si ga dobila, cinija1.

Sladki krompir se nedvomno splača gojiti, dobro rodi in všeč nam je. Le "poštudirati" ga je treba. V loncu, kjer ima "mir" pred drugimi vplivi, se dobro počuti, rabi pa volumen. Po občutku se mi zdi, da bo 40cm premera (ca. 40 litrov) komaj zadosti, oz. da bi že v 60-litrskemu "dal od sebe" bistveno več. Ni pa vse v premeru, tudi višina/globina lonca šteje. Sam si ogledujem 80-litrske. Bomo še videli kaj in kako...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5407
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 31 Okt 2022 12:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A, to bi potem lahko šlo pri nas v 2023 v vinske sode, ker bodo zdajle šli potaknjenci razni ven iz njih...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3087
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 31 Okt 2022 12:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mravlja kateri je bil, oranžen ali vijoličasst
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18588
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 31 Okt 2022 13:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko sem za okras imela tistega z rožnatimi gomolji in zelenimi listi, mi je v običajnem 60 cm koritu za rože naredil pošten gomolj. Zemljo je izpodrinil navzgor za 2 + cm. Škoda, da ga nisem stehtala in poslikala. V 3 koritih so bili debeli gomolji, le v enem, ob enaki vzgoji, bolj vrvičasti. A ja, še to: korita so bila na severnem balkonu in so imela poleti sonce le kake 3 ure zjutraj in 3 ure zvečer. Proti jeseni še manj. Morda nima preveč rad poletne vročine in žgočega sonca??

Pa bodi pameten! Confused Rolling Eyes

<hr>

Tale vijolični je bil na južnem oknu, vročino je dobro prestal, gomoljev ni naredil (tudi na severni legi ne):



Tale je bil na severnem balkonu, čeprav mu je kar nekaj hranil odvzela begonija, je naredil lep gomolj

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4198
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 31 Okt 2022 16:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

cinija1 je napisal/a:
Mravlja kateri je bil, oranžen ali vijoličasst


Reciva, da je bil oranžen... Vijoličast sigurno ni bil, imamo samo eno sorto: sorto "pojma-nimam" - je pa bolj "oranžkast". Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4198
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 31 Okt 2022 16:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

crtj je napisal/a:
A, to bi potem lahko šlo pri nas v 2023 v vinske sode, ker bodo zdajle šli potaknjenci razni ven iz njih...

Lonca, ... oz. soda za potaknjence pa jaz za batato ne bi namenil - letos še ne. Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7667
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2022 10:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včeraj sem iz loncev pobrala rezutat mojega letošnjeg poskusa pridevale. Glede na lansko sezono, je pridelek lepopisen. Nabralo se je za 3kg gomoljev. Sem vesela.


Rastline so bile posajene v treh loncih.

V enem je rastla samo ena. Ta je naredila tudi najlešpe gomolje..




V drugem loncu sta bili dve rastlini



V tretjem pa tri.



Glede skladiščenja - v knjigi "Encikolpedija vrtnarjenja" sem prečitala, da naj bi gomolje po izkopu še najmanj en teden hranili na temperaturi 28-30st. in 85-90% vlagi. Ali kaj veste o tem?
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tiana



Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20
Prispevkov: 1089
Kraj: Savinjska

PrispevekObjavljeno: 04 Nov 2022 09:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brbr, tole sem jaz zadnjič v eni skupini na FB zasledila in tudi prvič sploh se srečala s čim takim.

Why Cure a Sweet Potato?
If you harvest a sweet potato, then bring it in and cook it, you’ll be extremely disappointed. It will have a really starchy flavor and not be sweet at all.Basically, when you cure a potato, you put the potato through a process that takes all of those starches and breaks them down into natural sugar. This is what gives a sweet potato their naturally sweet flavor. It also helps to seal in the potatoes natural moisture and activate enzymes that will repair any damage that was done during the harvest of the sweet potato.
But keep in mind, that curing needs to take place soon after harvest because if not, you could lose the potatoes as moisture will begin to get to them.
To accomplish curing in the field, we wet down a large patch of grass, place the baskets of sweet potatoes on the moist grass, and cover them all with a tarp. The sun will heat the tarp and cause the moisture left on the grass to evaporate, creating that warm, moist environment needed to cure sweet potatoes. Usually just a few days is all you need
Some people cure them in the shower or oven or whatever space they can create.
It is a process that takes anywhere from 4 to 14 days. It is where the sweet potatoes are placed in a hot environment that the temperature hangs somewhere between 80 and 85 degrees Fahrenheit.Then the area is kept at about 90% humidity. The closer you keep to these guidelines when trying to cure the sweet potatoes, the faster the sweet potatoes should cure.
After the curing process is done, then you store your sweet potatoes in an area that is kept around 55 to 60 degrees Fahrenheit for about 6 to 8 more weeks. This is so the curing process can finish.
Once this is done, then you’ll store your sweet potatoes in a root cellar, basement, closet, or anywhere else that is dark, cold, and dry.Then they’ll be ready to enjoy over the winter.
There are two main culprits to avoid once your sweet potatoes are cured. First, you need to avoid freezing cold temperatures. This will cause your sweet potatoes to turn a darker color and ruin them.
Second, you need to avoid bruising your sweet potatoes. Even cured sweet potatoes will bruise easily. Remember, when produce gets bruised, it just creates a place for rot to form. When rot forms, your harvest is in danger.
So be gentle on your sweet potatoes so they can last.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7667
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 04 Nov 2022 10:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tiana, hvala.
Ja, sem tudi jaz zasledila, da je tako ravnanje dobro, da se kožica gomoljev okrepi (se potem bolje skladiščijo in izgubljajo manj vlage), morebitne poškodbe zacelijo in, da se v gomolju razvijejo sladkorji.

Jaz sem jih shranila tako, kot svetuje "vrt obilja": v eni plasti so zloženi v plastični pladenj s pokrovom. Prekriti so z vlažno krpo, vse skupaj pa je dobro zaprto. Le toplote imajo (verjetno) premalo. So v bivalnem prostoru, kjer pa še ne kurimo. Ko bomo začeli, bom posode prestavila pod radiator. No, mogoče vse skupaj postavim v bližino štedilnika - jim bo vsaj očasno bolj toplo...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18588
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 10 Dec 2022 15:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brskala sem po starih slikah in našla tole iz leta 2011. Gomolji tistih, ki sem jih kupila in nasadila za okras (svetlozeleni listi) v 60 cm korita. Slikana so v 5 litrskem vedru.




Poskušala sem jih prezimiti, a najbrž na prehladnem mestu, ker mi je do spomladi vse zgnilo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2150
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 20 Feb 2023 09:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pri meni sladek krompir zdrži skoraj dve leti. malo se mi je spremenil okus in ga rada pojem pečenega.
kmalu bo šel en gomolj v kaljenje, tokrat moj, ker imam res kapitalnega. Malo mi jih je voluhar pustil, je imel veselico, ker pod ščavje nikoli nisem gledala. Letos bom dala ograjico, da bodo poganki na njej in bom takoj opazila aktivnega voluharja.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12  Naslednja
Stran 10 od 12

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.