|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
javrgar
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 20:40 Prispevkov: 242 Kraj: Slo
|
Objavljeno: 20 Avg 2013 21:43 Naslov sporočila: Nashi |
|
|
Kdaj se obira nashi ? Sadeži se še trdno držijo pecljev, če pa katerega odpadlega poskusim, pa so trpki.
_________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
California
Pridružen/-a: 27.06. 2013, 19:57 Prispevkov: 34 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 21 Avg 2013 14:54 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem dejansko ubežal s košaro Našija. Vzrok sršeni in ose. Letos so nenasitni. Ostane le prazna lupina. Sadeži so sočni in sladki. _________________ Lep pozdrav
Vlado |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 22:55 Prispevkov: 524 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 14 Sep 2013 22:54 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem jih moral previdno obrati, drugače ne bi nič ostalo za nas.
Sedaj jih zorim in upam, da trpkost izgine.
Tisti res zreli so zelo dobri. _________________ LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
javrgar
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 20:40 Prispevkov: 242 Kraj: Slo
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 19:00 Naslov sporočila: |
|
|
prvi pridelek sem obral pred enim tednom. Na otip so še vedno bili pretrdi, tudi od peclja niso šli kar tako, a sršeni so jih nekaj že krepko načeli, pa sem vse potrgal.
Zgleda, da so sršeni nori na nashi, ker imam pasti (plastenke z malinovcem) nastavljene po vseh drevesih, a le tista na nashiju je bila nabito polna sršenov.
So pa obrani sadeži kljub trdoti takoj za jest, ni treba čakati na neko mehčanje, zorenje. Oblike kot jabolka, okus kot hruška, a z aromo "šnopsa". _________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 19:19 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas raste Shinko. Zdaj je na opis še prav čvrst, od stebla ne gre zlahka, pa tudi sladkorji še niso kaj posebej visoki. Je pa letos bil zelo poln in morda premalo redčen, tako da morda višji ne bodo. Lahko se ga je, tudi ose poskušajo. Vseeno bom še nekaj časa počakal s pobiranjem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 19:20 Naslov sporočila: |
|
|
Moji našiji počasi zorijo, na njih sem polovil sršenov in os za izvoz, zdaj pa jih skoraj ni več, tako, da bo ostalo dosti še zame. Lani nisem pojedel niti enega edinega, vse mi je onišil mrčes in to neke muhe, ki jih letos ni.
Še nasvet, nikar ne trgajte od sršenov poškodovanih sadežev z drevesa, ker gredo potem takoj na zdrave. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Marjeta
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:09 Prispevkov: 297 Kraj: blizu Sl. Bistrice, 700 mnm
|
Objavljeno: 20 Sep 2013 08:03 Naslov sporočila: |
|
|
Ravno iščem kaj več o nashiju. Zanima me, če jih je potrebno škropiti. Najdem različne informacije, kako ravnate v praksi?
Kaj pa končna višina drevesa? Nisem namreč prepričana, če gre tudi pri nashiju tako kot pri hruškah in jabalanah, da je višina odvisna od podlage in imaš lahko visokodebelno ali nizkodebelno drevo.
Vesela bi bila tudi priporočila glede sort, Sicer iščem po spletu in se marsikaj najde, a takih informacij ni nikoli preveč. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
javrgar
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 20:40 Prispevkov: 242 Kraj: Slo
|
Objavljeno: 20 Sep 2013 12:47 Naslov sporočila: |
|
|
jaz nisem nič škropil in obrezoval.
Kot piše na listku, je podlaga hruškov sejanec. Višina drevesa me ne moti, ker je dovolj prostora.
O sortah ne vem nič; kupil sem pač tisto, ki so jo trenutno imeli na zalogi. Če imaš dovolj prostora, kupi več sort. Saj so najbrž vse bolj ali manj jedilne. _________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 24 Sep 2013 19:04 Naslov sporočila: |
|
|
crtj je napisal/a: | Pri nas raste Shinko. Zdaj je na opis še prav čvrst, od stebla ne gre zlahka, pa tudi sladkorji še niso kaj posebej visoki. Je pa letos bil zelo poln in morda premalo redčen, tako da morda višji ne bodo. Lahko se ga je, tudi ose poskušajo. Vseeno bom še nekaj časa počakal s pobiranjem. |
Po dodatnem tednu sladkorji precej boljši, vendar so boljši tudi pri tistih, ki sem jih že tisti dan pobral in so ležali na mizi. Kakorkoli, zdaj je to solidno užitno. Škoda je le, da tako zelo sočen sadež ne zori sredi poletja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 24 Sep 2013 20:24 Naslov sporočila: |
|
|
Letos so se me sršeni in ose usmilili in mi pustili večino sadežev nedotaknjenih, zdaj ravno kuham marmelado,predlanska je odlična, kompot pa zanič.
Sarasara, naši ima precej močno rast, mladice do 1m na leto, za mene je to enkraten sadež, nič ne škropim, malo redčim, kar je nujno, ker ogromno rodi, letošnja suša mu ni škodila, toplo priporočam.
Imam dve sorti, žal ne vem imena, ena je bakrene barve s pikicami užitna z drevesa, ki sem jo sam cepil na sejanec našija, drugi je rumene barve, zori zdaj na sejancu hruške, pri rasti med njima ni razlike. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 25 Sep 2013 22:54 Naslov sporočila: |
|
|
Je to "čista" marmelada ali z dodatkom kakšnega drugega sadja? Sem razmišljal o kuhanju, pa se mi zdi aroma relativno nežna in se bojim, da bo prišlo preveč bledo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 14 Dec 2013 20:57 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem odprl marmelado naši -šipek, čudovita je, škoda, da so samo štirje mali kozarčki. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 15 Dec 2013 09:57 Naslov sporočila: |
|
|
pep je napisal/a: | Danes sem odprl marmelado naši -šipek, čudovita je, škoda, da so samo štirje mali kozarčki. |
Zanima me ena malenkost, in sicer kombiniranje šipka z našijem. Šipek dozori občutno kasneje, če se ne motim.
Ali si shranjeval naši do zrelosti šipka, ali pa si kako drugače reševal ta zamik?
Marmelada pa utegne biti resnično posebna. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 15 Dec 2013 10:11 Naslov sporočila: |
|
|
Juglans, uporabil sem japonski šipek,ki dozori prej in ne rabi mraza za mehčanje, pa še dosti večji je.
LP Pep |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 15 Dec 2013 10:40 Naslov sporočila: |
|
|
Aha, hvala.
Si morebiti uspel kdaj preizkusiti razliko v okusih med šipki? (Japonski/domači)
Hipotetično sem v tej smeri že razmišljal, a sem se vedno zaustavil pri dilemi mogočih razlik?
Sprašujem zato, ker nameravam zasaditi nekaj šipkov, (tudi za sadeže) konkretnejše odločitve pa še nisem sprejel. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 Naslednja
|
Stran 1 od 8 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|