Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Nashi
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
javrgar



Pridružen/-a: 26.06. 2013, 20:40
Prispevkov: 242
Kraj: Slo

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2013 21:43    Naslov sporočila: Nashi Odgovori s citatom

Kdaj se obira nashi ? Sadeži se še trdno držijo pecljev, če pa katerega odpadlega poskusim, pa so trpki.



_________________
___
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
California



Pridružen/-a: 27.06. 2013, 19:57
Prispevkov: 34
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 21 Avg 2013 14:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včeraj sem dejansko ubežal s košaro Našija. Vzrok sršeni in ose. Letos so nenasitni. Ostane le prazna lupina. Sadeži so sočni in sladki.
_________________
Lep pozdrav
Vlado
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igy



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 22:55
Prispevkov: 524
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2013 22:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz sem jih moral previdno obrati, drugače ne bi nič ostalo za nas.
Sedaj jih zorim in upam, da trpkost izgine.
Tisti res zreli so zelo dobri.
_________________
LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
javrgar



Pridružen/-a: 26.06. 2013, 20:40
Prispevkov: 242
Kraj: Slo

PrispevekObjavljeno: 19 Sep 2013 19:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

prvi pridelek sem obral pred enim tednom. Na otip so še vedno bili pretrdi, tudi od peclja niso šli kar tako, a sršeni so jih nekaj že krepko načeli, pa sem vse potrgal.
Zgleda, da so sršeni nori na nashi, ker imam pasti (plastenke z malinovcem) nastavljene po vseh drevesih, a le tista na nashiju je bila nabito polna sršenov.
So pa obrani sadeži kljub trdoti takoj za jest, ni treba čakati na neko mehčanje, zorenje. Oblike kot jabolka, okus kot hruška, a z aromo "šnopsa".
_________________
___
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5502
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 19 Sep 2013 19:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas raste Shinko. Zdaj je na opis še prav čvrst, od stebla ne gre zlahka, pa tudi sladkorji še niso kaj posebej visoki. Je pa letos bil zelo poln in morda premalo redčen, tako da morda višji ne bodo. Lahko se ga je, tudi ose poskušajo. Vseeno bom še nekaj časa počakal s pobiranjem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 19 Sep 2013 19:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moji našiji počasi zorijo, na njih sem polovil sršenov in os za izvoz, zdaj pa jih skoraj ni več, tako, da bo ostalo dosti še zame. Lani nisem pojedel niti enega edinega, vse mi je onišil mrčes in to neke muhe, ki jih letos ni.
Še nasvet, nikar ne trgajte od sršenov poškodovanih sadežev z drevesa, ker gredo potem takoj na zdrave.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marjeta



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:09
Prispevkov: 297
Kraj: blizu Sl. Bistrice, 700 mnm

PrispevekObjavljeno: 20 Sep 2013 08:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ravno iščem kaj več o nashiju. Zanima me, če jih je potrebno škropiti. Najdem različne informacije, kako ravnate v praksi?

Kaj pa končna višina drevesa? Nisem namreč prepričana, če gre tudi pri nashiju tako kot pri hruškah in jabalanah, da je višina odvisna od podlage in imaš lahko visokodebelno ali nizkodebelno drevo.

Vesela bi bila tudi priporočila glede sort, Sicer iščem po spletu in se marsikaj najde, a takih informacij ni nikoli preveč.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
javrgar



Pridružen/-a: 26.06. 2013, 20:40
Prispevkov: 242
Kraj: Slo

PrispevekObjavljeno: 20 Sep 2013 12:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jaz nisem nič škropil in obrezoval.
Kot piše na listku, je podlaga hruškov sejanec. Višina drevesa me ne moti, ker je dovolj prostora.
O sortah ne vem nič; kupil sem pač tisto, ki so jo trenutno imeli na zalogi. Če imaš dovolj prostora, kupi več sort. Saj so najbrž vse bolj ali manj jedilne.
_________________
___
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5502
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2013 19:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

crtj je napisal/a:
Pri nas raste Shinko. Zdaj je na opis še prav čvrst, od stebla ne gre zlahka, pa tudi sladkorji še niso kaj posebej visoki. Je pa letos bil zelo poln in morda premalo redčen, tako da morda višji ne bodo. Lahko se ga je, tudi ose poskušajo. Vseeno bom še nekaj časa počakal s pobiranjem.


Po dodatnem tednu sladkorji precej boljši, vendar so boljši tudi pri tistih, ki sem jih že tisti dan pobral in so ležali na mizi. Kakorkoli, zdaj je to solidno užitno. Škoda je le, da tako zelo sočen sadež ne zori sredi poletja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2013 20:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letos so se me sršeni in ose usmilili in mi pustili večino sadežev nedotaknjenih, zdaj ravno kuham marmelado,predlanska je odlična, kompot pa zanič.
Sarasara, naši ima precej močno rast, mladice do 1m na leto, za mene je to enkraten sadež, nič ne škropim, malo redčim, kar je nujno, ker ogromno rodi, letošnja suša mu ni škodila, toplo priporočam.
Imam dve sorti, žal ne vem imena, ena je bakrene barve s pikicami užitna z drevesa, ki sem jo sam cepil na sejanec našija, drugi je rumene barve, zori zdaj na sejancu hruške, pri rasti med njima ni razlike.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5502
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 25 Sep 2013 22:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Je to "čista" marmelada ali z dodatkom kakšnega drugega sadja? Sem razmišljal o kuhanju, pa se mi zdi aroma relativno nežna in se bojim, da bo prišlo preveč bledo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 14 Dec 2013 20:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes sem odprl marmelado naši -šipek, čudovita je, škoda, da so samo štirje mali kozarčki.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2013 09:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pep je napisal/a:
Danes sem odprl marmelado naši -šipek, čudovita je, škoda, da so samo štirje mali kozarčki.


Zanima me ena malenkost, in sicer kombiniranje šipka z našijem. Šipek dozori občutno kasneje, če se ne motim.
Ali si shranjeval naši do zrelosti šipka, ali pa si kako drugače reševal ta zamik?

Marmelada pa utegne biti resnično posebna.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2013 10:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juglans, uporabil sem japonski šipek,ki dozori prej in ne rabi mraza za mehčanje, pa še dosti večji je.

LP Pep
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2013 10:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha, hvala.

Si morebiti uspel kdaj preizkusiti razliko v okusih med šipki? (Japonski/domači)
Hipotetično sem v tej smeri že razmišljal, a sem se vedno zaustavil pri dilemi mogočih razlik?
Sprašujem zato, ker nameravam zasaditi nekaj šipkov, (tudi za sadeže) konkretnejše odločitve pa še nisem sprejel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
Stran 1 od 8

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.