|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Jul 2014 19:09 Naslov sporočila: |
|
|
Počasi se plodovi množijo - če ne bo kaj hujšega, bo do konca sezone kar nekaj pridelka
Pimenta da Neyde
LP _________________ mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 10 Okt 2014 00:29; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Jul 2014 21:03 Naslov sporočila: |
|
|
O, je pa bogat s plodovi. In že tako zgodaj. Moj ima v glavnem cvetove in najbrž bo zelo pozno kaj od njega. Ga bom najbrž morala kasneje prestaviti v rastlinjak, če bo že premrzlo zunaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Jul 2014 21:36 Naslov sporočila: |
|
|
Eh, letos je to edini čili, ki ga malo razvajam , danes sem mu za urco, dve podaljšal dan, ko sem ga postavil na teraso.
Razmišljam, kak postavnež bi bil, če bi ga imel v rastlinjaku, oziroma svetlem prostoru .
Ostali se zunaj mučijo z druglimi plodovkami - res jim ni lahko življenje .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Avg 2014 16:44 Naslov sporočila: |
|
|
Huh, tudi po drugem testiranju še vedno ne vem, kam bi ga popredalčkal .
Zelo hud je, rangiral bi ga nekje med Habanere. Sam borbončic izgleda še nimam tako utrjenih, da bi pri tej pekočini okusil še kaj drugega. Malo me spominja na Fatalli in Scotch Bonnet, oboji mi tudi niso "legli". Samo še bolj "kemičnega" okusa
Pimenta ima z mano in jaz z njim še en problem, in pred mesecem in včeraj (pa malo manj) se mi je še cel dan dvigal navzgor nek zoprn priokus ...
Čisto majčkeno jim delam krivico; tudi te dni testirana Habanero Green in Habanero Chocolate Long sta v primerjavi s Pimenta zelo aromatična, s sladkim, sadnim okusom.
Mu pa še vedno mu dajem čas, da dobro dozori in razvije poln okus - samo do kdaj . Se bom pa z veseljem popravil .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Sep 2014 19:52 Naslov sporočila: |
|
|
Tole je vse, kar sem v tej sezoni nabrala iz dveh rastlin.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 08 Okt 2014 18:59 Naslov sporočila: |
|
|
A je možno, da ti črni plodovi ratajo rdeči, če jih predolgo pustiš na rastlini? _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 08 Okt 2014 19:59 Naslov sporočila: |
|
|
Moji so še na rastlini, ob južni fasadi hiše, bom videla konec tedna. Do zdaj je postajal bolj kot ne vijoličen. Nekako takle. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Okt 2014 20:05 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka je napisal/a: | Tole je vse, kar sem v tej sezoni nabrala iz dveh rastlin. |
Plamenka, sonce še na veliko greje .
Bobolino, tudi kak bolj rdečkast plod je bil pri meni, pa nisem siguren, da je bil to znak zdravja in popolne zrelosti . Sem čakal in čakal, pa ne dočakal, razen nekaj izjem, kot sem omenil.
Po sezoni se moram kar strinjati s Petrom (Semillas), da Pimenta da Neyde ostane črn, ""če nimam tako močno sonce, kot ga ima on"" - na subtropski La Palmi .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Okt 2014 20:08 Naslov sporočila: |
|
|
MFranc, pri moji Pimenti sonce ne bo pomagalo, ker nima več ne popkov, ne cvetov, ne malih plodov. Samo en samcat večji plod je še, ki bo vsak čas zrel.
Pri meni je neprimerno slabše roden, kot na primer Habanero White, pri katerem me čaka že četrta trgatev. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 08 Okt 2014 20:20 Naslov sporočila: |
|
|
Na celi rastlini so razen dveh vsi taki, kot jih navajate, dva pa sta popolnoma rdeča. Raste pa rastlina ob Anaheimu.
bom jutri poslikala.
okus je sicer močan za naše nevajene brbončice, ni mi pa všeč. _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Okt 2014 13:59 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka je napisal/a: | MFranc, pri moji Pimenti sonce ne bo pomagalo, ker nima več ne popkov, ne cvetov, ne malih plodov. |
Tudi pri meni je letos preveč takih grmov, ki so sedajle brez cvetov in zelenih plodov . Sem jih dal na čakanje, za mesec, dva, da premislim, ali gredo na zimovanje, ali na kompost .
Je pa tole mini indijansko poletje kljub temu zlata vredno. Na terasi je nekaj čilijev s plodovi in so počasi začeli zoreti, tako da sezono svežih čilijev lahko podaljšam do konca leta ...
Še Pimenta plodovi se zopet počasi nabirajo; bolje kot nič .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Trocki
Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50 Prispevkov: 460 Kraj: Notranjska - 540mnv
|
Objavljeno: 19 Avg 2015 19:21 Naslov sporočila: |
|
|
Me zanima kakšne barve mora biti plod od znotraj, da se ve da je že zrel?
Pa za kaj se največ uporabljajo? Omake, sušenje,... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Avg 2015 19:54 Naslov sporočila: |
|
|
Tole že zadošča
tu je bil mogoče še kak bolj zrel, s temnejšo notranjostjo, a ni potrebno čakati
Če ga imaš, se moraš sam odločiti kaj boš z njim; če ti bo okus všeč ....
V nekem testu so ga ocenili, da ima okus po orehih , meni ni bil preveč všeč. In je vse šlo v čili omake.
Isto mi je priporočil Peter (Semillas), kje sem seme tudi kupil; poleg tega ga je pohvalil, da da posušen in zmlet lep (stuning) prašek sive barve.
LP
P.S. po nekih mnenjih je zrel, ko se plodovi omehčajo. _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 23 Avg 2015 15:31 Naslov sporočila: |
|
|
Moj bo verjetno tudi kmalu dozorel, bom pozorna na spremembo barve.
Semena (en plod) mi je dve leti nazaj dal TwityPity. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Avg 2015 20:21 Naslov sporočila: |
|
|
Lepa rožica, Muha , torej tudi pri vas nekaj "konkretnega" .
Na barvo pa ne čakaj, sam sem čakal in čakal in ne dočakal.
Sem šel pogledat; lani mi je Peter od Semillasa napisal tole: Pods are ripe when turning soft. Torej, ko postanejo mehki.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|