|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 04 Jul 2013 17:39 Naslov sporočila: |
|
|
Ti kar izloči semena, interesenti se verdno najdejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
viktorh Deaktiviran
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 19:46 Prispevkov: 315 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 05 Jul 2013 19:46 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc,
a za vsak primer? _________________ Viktorh |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 05 Jul 2013 20:27 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, za vsak primer. Itak bodo taki primeri. Saj veš, bolje drži ga nego lovi ga, pravi en pregovor. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
viktorh Deaktiviran
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 19:46 Prispevkov: 315 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 05 Jul 2013 21:33 Naslov sporočila: |
|
|
Veš, ko sem to objavil, sem imel v mislih prav to, da bi od tega imel še kdo drug.
Želel pa sem preveriti imena posameznih sort, da bi jih lahko zabeležil kot prave in jih kasneje uporabljal.
Ne se mi smejati, toda, onega, debelega rdečega, ne upam poizkusiti...kaj pa če je res tako goreč.... _________________ Viktorh |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orlica
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:08 Prispevkov: 330 Kraj: Notranjska
|
Objavljeno: 06 Jul 2013 09:02 Naslov sporočila: |
|
|
viktorh je napisal/a: |
......
Ta mi je velika uganka, ker ga na fotografijah ne morem primerjati, Naga Jolokia pa verjetno ni:
Kdo lahko pomaga......?
|
viktorh, dejstvo je da so lahko čiliji, ki zrastejo na isti rastlini med seboj precej različni. To sem se do sedaj najbolj prepričala na primeru Peter/Penis čilija.
Tudi, ko sem zagledala to tvojo sličico, sem se spomnila na to sorto, vendar ji odgovarja samo "konica"
Tudi, ko sem si jaz ogledovala slike Nage Jolokie na netu, težko verjamem, da je to na sliki ona, ker imajo ponavadi mnogo bolj "grbančasto" povrhnjico.
Bi pa mogoče lahko bila malo "čudna" Jati Jolokia, ki za razliko od Nage ( Capsicum chinense) spada v vrsto Capsicum annuum in tudi ni tako huda kot Naga.
Jaz bi jo na tvojem mestu poskusila. Samo malo Zraven pa obvezno mleko ali kisla smetana za vsak slučaj za hlajenje jezika.
Če ne poskusiš, ne boš nikoli vedel
pa še link na sličico nage jolokie iz neta http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Naga_Jolokia_Peppers.jpg |
|
Nazaj na vrh |
|
|
viktorh Deaktiviran
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 19:46 Prispevkov: 315 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 06 Jul 2013 09:09 Naslov sporočila: |
|
|
orlica,
hvala.
Poizkusiti moram vse, če hočem vedeti kakšni so. Številke na listu so pa grozne...uf. _________________ Viktorh |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Indigogirl
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 15 Kraj: blizu Mb
|
Objavljeno: 06 Jul 2013 15:30 Naslov sporočila: |
|
|
Ojla, eden od "tria Jalapenov", tisti rumeni, bi lahko bil Caloro. Ti začnejo s tako barvo, edino mogoče so malenkost bolj koničasti(Caloro x Jalapeno?? Jaloro?).
Rdeča uganka pa, Poblano z defektno konico??? Prava uganka res.
Nazadnje urejal/a Indigogirl 07 Jul 2013 11:41; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 06 Jul 2013 15:36 Naslov sporočila: |
|
|
Ta rumen bi lahko bil tudi Cascabella. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Gringo
Pridružen/-a: 12.06. 2013, 06:38 Prispevkov: 285 Kraj: Koper
|
Objavljeno: 25 Jul 2013 08:11 Naslov sporočila: |
|
|
viktorh
s čim jih gnojiš in katero zemljo si uporabil? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Gringo
Pridružen/-a: 12.06. 2013, 06:38 Prispevkov: 285 Kraj: Koper
|
Objavljeno: 25 Jul 2013 09:50 Naslov sporočila: |
|
|
viktorh je napisal/a: | Za sejanje uporabljam specialno zemljo za setev, kupljeno v Kalia centru. Za pikiranje v lončke to isto zemljo mešam z najcenejšo zemljo, kupljeno v Bumaxu v razmerju pol - pol. 40l vreča je 1,5evra. Ko pa presajam v lonce, uporabljam to, najcenejšo zemljo. V jamico pred presajanjem dam žličko gnojila za paradižnik z dolgotrajnim delovanjem.
Zalivam redno, tedensko dodajam tekoče gnojilo za paradižnik »asef«, tretiram s cimetom, sodo in občasno z listnim gnojilom s kalcijem.
To je vse.
|
Imaš ime od te specialne zemlje?
Katero gnojilo za paradižnike za dolgotrajno delovanje uporabljaš?
Čemu uporabljaš cimet in sodo?
Katero listno gnojilo s kalcijem točno uporabljaš? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 25 Jul 2013 10:42 Naslov sporočila: |
|
|
Moram rečt da imate zelo lepe čilije, sploh pa na polno obložene. Pri meni je tak samo "jalapeno", kateri je podoben muhinem, vendar so mi plodovi malce čudno oblikovani, in ga sumim, ali sploh je jalapeno, ali je mogoče kakšen Serrano. No, bomo videli |
|
Nazaj na vrh |
|
|
viktorh Deaktiviran
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 19:46 Prispevkov: 315 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 25 Jul 2013 11:09 Naslov sporočila: |
|
|
TwityPity,
hvala za prijazne besede. _________________ Viktorh |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 11 Avg 2013 11:54 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče kdo pozna tale čili?
Ima rahlo kosmata stebla in vrhove, plodovi so zreli rdeči in veliki nekje 5 cm.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 20 Avg 2013 17:06 Naslov sporočila: |
|
|
Očitno berem premalo strokovnih knjig . In hecno, na Paradajzmaniji sva se pogovarjali z MARIJOV, da plodove čilijev vedno obdeluje z rokavicami na rokah, danes pa berem knjigo o začimbah in zeliščih in pri čilijih lepo piše, da priporočajo uporabo gumijastih rokavic. Omenjajo tudi možne opekline na koži rok (??), kot prvo pomoč pri pekočih ustih pa žvečenje kruha. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 20 Avg 2013 17:20 Naslov sporočila: |
|
|
pika, pojma nimam katerega hudiča imaš to Rocoti (capsicum pubescens) so "kosmati", in tudi zadnja slika me takoj spomni na moja dva Rocota. Kakšni so pa cvetovi? Kaj takega mogoče?
Vir: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Capsicum_pubescens_flower.jpg
Pri manj pekočih čilijih ne uporabljam nobenih rokavic, za letošnje hudičke jih bom pa primoran. To o opeklinah pa prvič slišim - no, ni ravno prijetno po mesarjenju čilija vrtat po nosu, očeh ipd. občutljivih mestih.
Za umiljevanje pekočine pa priporočajo izdelke z maščobo (mleko, sladoled, jogurt ...), nekje sem pa prebral tudi za žgane pijače (še nisem preizkusil). Jaz skovile mirim z mlekom ali jogurtom, pa kakšen kos kruha zraven. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|