Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kaj naj skuham?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18590
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 22 Jan 2021 09:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ajdovih žgancev z zeljem še nisem kombinirala. Nekako mi ni prišlo na misel. Dobra ideja za eno naslednjih zimskih kosil.

Tole s pomivanjem pladnja po cvrenju ocvirkov se mi je zelo dobro obneslo. Ko sem pobrala ocvirke in odlila mast, sem dala noter dobra 2 kg zelja, pokrila s ta nizkim pladnjem in eno uro pustila na 130 °C, na kolikor so se cvrli ocvirki. Pladenj je čist, zelje pa v kozarcih in bo naslednjič hitreje pripravljeno. Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18590
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 22 Jan 2021 18:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Recept Som po madžarsko, objavljen v nadaljevanju debate, sem osamosvojila, da ga bo laže najti. Glej tule
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2150
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 22 Jan 2021 20:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha, zgance s zeljem ali repo jemo Dolenjci, Gorenjcev v to ne morem prepricati Crying or Very sad
Zgance lahko nadomesti tudi Matevž.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4198
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 22 Jan 2021 21:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi na Gorenjskem se jedo žganci z zeljem, od kar pomnim - le žganci morajo biti koruzni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7667
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 23 Jan 2021 09:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas so ajdovi žganci obvezni spremljevalec naše "kmečke pojedine" : kislega zelja, repe, krvavic in pečenic in matevža. Naredimo si vsakega po malo in uživamo, da je veselje. Že ob pisanju se mi sline cedijo.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 23 Jan 2021 10:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če si premražen in se ne moreš ogreti, je ni boljše jedi kot so ajdovi žganci z ocvirki, zaliti z vrelim, domačim mlekom, takim, nehomogeniziranim.

Drugače pa, ajdovi žganci (zadnje čase jih delam po koroško, glej recept na Kulinarika.net), so se pri nas stregli z gobovo juho, tako, s korenčkom, krompirjem v kockah, jurčki, štorovkami,...kar je pač bilo gob.
Pa z "ajmohtom", običajno piščančjim, kislim zeljem ali kislo repo in krvavicami (to bo danes za kosilo).

Sem pa zadnjič naredila iz koruzne moke, po koroško, žgance. Joj, kako odlično je pa to. Tak orehast okus, res dobro, no, tudi moja je bila z ene kmetije. In kislo zelje zraven. Domače, kupim sicer glave zelja, ampak stara varaždinska sorta, male glavice, precej zelene, tudi kislo zelje je precej zeleno), kisam ga pa sama. Dodam sol, kumino, cel poper in rezine kutin.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4198
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 23 Jan 2021 11:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Metuljc, zakaj pa kutine... ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 23 Jan 2021 11:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako se dela pri nas, dodajo pač h kvaliteti in aromi. Nekaj dam na tradicijo, oni so že vedeli. Ne da se hvalim, zelje je odlično.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4198
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 23 Jan 2021 12:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

U, verjamem, da je odlično. Mi je pa zanimivo, pri nas te navade še nisem zasledil - tudi kutine so tu okoli še vedno redka sadna drevesa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MijaLan



Pridružen/-a: 10.07. 2016, 21:04
Prispevkov: 729
Kraj: Ljubljana/Vipavska

PrispevekObjavljeno: 24 Jan 2021 10:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Metuljc, tudi mi smo pred leti odkrili koroški način kuhanja žgancev. Odlični so! Pri nas je mama jadove žgance rada zabelila z maslom ter potresla z mletimi orehi in sladkorjem. Zraven pa zelenjavna juha, na primer korenčkova. Se mi še zdaj cedijo sline.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4198
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 24 Jan 2021 11:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Žganci so res premalo cenjeni, a pri nas doma jih imamo radi in so pogosto na mizi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2150
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 18 Feb 2021 14:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes bo kisla repa s krvavico, zame za jutri bom naredila joto s kislim zeljem in krompirjem, še prašič bo stopil vanjo.

Včeraj bučna juha in rižev narastek.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2150
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 25 Maj 2021 09:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prosim nasvet, kaj delam narobe. Imam muškatne buče. Ko kuham bučno juho, zmeraj na masti prepražim čebulo, dodam na kocke narezan krompir in bučo, skuham, malo majarona, lovor, sol, poper, spasiram in jemo. Iz cukin je odlična juha, iz hokaido ali muškatne pa je trpkogrenka, pa sem tudi že spekla buče v pečici, naredila pire in iz tega potem juho.
ko jo jemo (smo že zelooo dolgo nazaj) v gostilni, pa je zelo dobra juha.
Hokaido buča ni bila oprašena z nobeno drugo, tast jo je gojil na mestu nekdanjega komposta, nikjer ne gojijo buč. Moje muškatne so se lahko oplodile le z bučkami in maslenkami, ampak to so užitne buče.
kaj delam narobe?
Imam še par buč in se kar bojim skuhati juho iz nje. Komaj jo pojemo, čeprav je veliko smetane v njej. preveč zanič je.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tiana



Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20
Prispevkov: 1089
Kraj: Savinjska

PrispevekObjavljeno: 25 Maj 2021 14:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živa, si mogoče preverila surove buče, so slučajno tudi te že grenke?

Meni osebno je namreč juha iz muškatne buče okusnejša kot iz hokaido. Delam podobno kot ti, na maslu prepražim čebulo, kocke buče, nato zalijem z vodo. Pokuham, posolim in dodam včasih muškatni orešček, drugič zmleta zrna koriandra. Včasih smo doma proti koncu praženja dodali še žličko sladkorja in to rahlo prepražili (karamelizirali), ampak pri muškatnih sploh ni potrebe po tem (tudi pri ostalih sortah ne, če sem iskrena). Takšna juha mi ni nikoli grenka ali trpka, muškatna je sladkasta že sama po sebi.

Delala sem tudi že tako, da sem bučo popekla v pečici, naredila pire in iz tega naredila juho. Nobene sledi o grenkobi. Žal nimam drugih idej, kaj bi lahko še povzročilo, da je juha trpkogrenka.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2150
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 25 Maj 2021 19:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bom preverila. Hvala
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.