|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vinkoz
Pridružen/-a: 11.06. 2013, 07:27 Prispevkov: 637 Kraj: goriška
|
Objavljeno: 13 Dec 2018 19:39 Naslov sporočila: |
|
|
papasmrk je napisal/a: | mfranc je napisal/a: | Meni grejo izkušnje v smer, da je kaki "rahlo muhast", verjetno kot vsi eksoti, ki se morajo navajati, prilagoditi naši klimi.
|
Se kar strinjam s tem, da je kaki muhasto sadje. Meni je tipo letos prvič konkretneje obrodil in moram priznat, da mi okus ni glih všeč. Za primerjavo pa imam še eno gajbico kakijev iz Strunjana, ki so po okusu res odlični. Morda sem ga "usral" s tem, da ga nisem takoj obral, ko je dobil rumeno-oranžno barvo ampak sem čakal da je temno oranžna skoraj rdeča |
Letos sem v sušenje dobil od sorodstva za poizkus kaki, ki ga kljub mojemu znanju nisem kader uvrstit. Ni ne tipo, fuyi, ne yiro, da ne naštevam dalje, stvar me je očitno presenetila. To, kot avto STARODOBNIK. Zato sem izkoristil znance v pokušino,in glej, vsi potrdili moja opažanja. Seveda je potrebno vzeti še nekaj . Mislim, da je odvisno glede okusa vzeti v zakup tudi teren oz. sestavo zemlje, kje določeno drevo raste. V razmislek vino REFOŠK- TERAN, ista trta, drugi okoliš.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Majster
Pridružen/-a: 15.08. 2018, 00:00 Prispevkov: 13 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: 14 Dec 2018 00:59 Naslov sporočila: |
|
|
>mfranc
Ali si kaj gnojil? In s čem?
Pri mojih starih starših v Ljubljani so plodovi Tipo-ta letos zelo okusni, medtem ko lansko leto so bili vodeni/brezokusni (lahko je razlog tudi mlado drevo, ki je lansko leto drugič obrodilo).
Letos sem starim staršem dal malo posebnega sintetičnega gnoja (1-2 pesti), ki sta ga potrosila pod njim in predvidevam da je to pripomoralo boljšemu/aromatičnemu okusu in manjšemu odpadanju plodov.
Če te zanima sem uporabil gnojilo Novatec Classic 12+8+16 (+3Mg+10S) z mikroelementi (mikro elementi so zelo pomembni! Uravnavajo ključne procese v rastlinah in brez njih rastlina ne raste ali propade). Nisem ravno ljubitelj sintetičnih/trajnostnih gnojil, vendar za poskuse so odlični, saj vsebujejo zelo točne vsebnosti elementov.
Kar naj bi pripomoralo boljšemu/slajšemu okusu je žveplo, ki se ga v nekaterih gnojilih prekomerno uporablja. Naj bi ga bilo v podobnih količinah kot magnezija, vendar kolikor vidiš ga je več kot 3krat več.
Je pa treba pri gnojenju uporabljati zdravo pamet in ne pretirano gnojiti, saj lahko zelo hitro pregnojimo in povzročimo presežke določenih hranil, ki blokirajo absorpcijo drugih.
Simptomi prekomernega gnojenja so pomanjkanja -> pognojimo še več -> stanje še slabše -> pognojimo še več...
Se zgodi tudi, da rastlina zaradi omenjenega umre.
Hkrati pregnojevanje/nepravilno gnojenje povzroča dovzetnost za mnoge bolezni/škodljivce, ki jih nekateri zatirajo pesticidi in podobnim, namesto da bi iskali pravi vzrok ali pa sadili sorte, ki so bolj primerne za podnebje.
Lep pozdrav. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Dec 2018 10:43 Naslov sporočila: |
|
|
papasmrk je napisal/a: | Se kar strinjam s tem, da je kaki muhasto sadje. Meni je tipo letos prvič konkretneje obrodil in moram priznat, da mi okus ni glih všeč. Za primerjavo pa imam še eno gajbico kakijev iz Strunjana, ki so po okusu res odlični. Morda sem ga "usral" s tem, da ga nisem takoj obral, ko je dobil rumeno-oranžno barvo ampak sem čakal da je temno oranžna skoraj rdeča |
Eeeeh, Strunjan in ostala primorska - ni kaj, naravni pogoji so boljši, pri nas pa se mora veliko faktorjev sešteti v pozitivno smer.
Tudi sam razmišljam, da je bil morda predolgo na drevesu, vendar mi izkušnje tega ne potrjujejo. Razen, da se tak kaki težje skladišči in prekmalu dozori. Razen, da je letos prezorjen brez okusa ..... _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Dec 2018 10:52 Naslov sporočila: |
|
|
vinkoz je napisal/a: | Letos sem v sušenje dobil od sorodstva za poizkus kaki, ki ga kljub mojemu znanju nisem kader uvrstit. Ni ne tipo, fuyi, ne yiro, da ne naštevam dalje, stvar me je očitno presenetila. To, kot avto STARODOBNIK. Zato sem izkoristil znance v pokušino,in glej, vsi potrdili moja opažanja. |
Kakšna opažanja pa si imel, Vinko?
vinkoz je napisal/a: | Seveda je potrebno vzeti še nekaj . Mislim, da je odvisno glede okusa vzeti v zakup tudi teren oz. sestavo zemlje, kje določeno drevo raste. V razmislek vino REFOŠK- TERAN, ista trta, drugi okoliš.
lp |
Absolutno verjamem da tudi zemlja vpliva na okus. S tem, da je pri meni vedno ista zemlja, lahko bi rekel konstanta. _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Dec 2018 11:25 Naslov sporočila: |
|
|
Majster, nič nisem gnojil, moj mali gruntek je že cel precej pregnojen, oziroma večina je bogata, humusna zemlja. Seveda sem tudi razmišljal v smer, kaj bi bilo, če bi kaki gnojil. Vendar sem pri gnojenju sadja zelo zadržan, ravno iz zgoraj navedenega stanja vrtne zemlje. Pa plodovi so bili čisto primerno debeli, večina so imeli preko 300 g, povprečje je bilo verjetno malo pod to težo.
Hmm, Novatec Classic 12+8+16 (+3Mg+10S) pa ne bi upal uporabiti, moti me količina dušika, se mi zdi, da ni namenjen gnojenju sadja? Sploh v kombinaciji z humusno zemljo, je jeseni hitro preveč dušika, posledica pa nedozorel les ....
Sem pa pred desetletji, ko sem gojil kar precej (glede na velikost vrta) sadnih dreves, z uspehom gnojil jeseni z dobro uležanim gnojem. Mešanico goveji + konjski gnoj. Kar na debelo sem ga potrosil po celi povšini sadovnjaka. Takšno gnojenje sledi filozofiji naravnega procesa na vrtu. Spomladi sem ostanke gnoja, približno polovica ga je ostalo, vrgel na kompost, ostalo je sprhnelo, in se "zalezlo" v zemljo, tudi s pomočjo deževnikov. Sadje, večinoma jabolka pa debelo, zdravo in zelo aromatično. _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vinkoz
Pridružen/-a: 11.06. 2013, 07:27 Prispevkov: 637 Kraj: goriška
|
Objavljeno: 16 Dec 2018 09:23 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: | vinkoz je napisal/a: | Letos sem v sušenje dobil od sorodstva za poizkus kaki, ki ga kljub mojemu znanju nisem kader uvrstit. Ni ne tipo, fuyi, ne yiro, da ne naštevam dalje, stvar me je očitno presenetila. To, kot avto STARODOBNIK. Zato sem izkoristil znance v pokušino,in glej, vsi potrdili moja opažanja. |
Kakšna opažanja pa si imel, Vinko?
vinkoz je napisal/a: | Seveda je potrebno vzeti še nekaj . Mislim, da je odvisno glede okusa vzeti v zakup tudi teren oz. sestavo zemlje, kje določeno drevo raste. V razmislek vino REFOŠK- TERAN, ista trta, drugi okoliš.
lp |
Absolutno verjamem da tudi zemlja vpliva na okus. S tem, da je pri meni vedno ista zemlja, lahko bi rekel konstanta. |
mFranc.
Od bolj znanih sort sem sušil TIPO.
Vse ostale sorte so po vsej verjetnosti starejše od mene. Najbolj me je zanimala prisotnost sladkorja po sušenju glede okusa, pa tudi ostalo, kot to da sem plodove lupil,pa z olupkom vred razrez , razrez na krhlje in tudi na rezine debeline 8 mm.
Paradni konj je bil po okusu kaki iz ožje periferije Gorice, kateri je prednjačil pred krhlji iz Soškega območja,Vipavskega in Briškega.
Kljub temu, da sem delno zakopal bojno sekiro glede cepljenj, se ponovno pokaže potreba po brušenju noža za cepljenje naslednjo pomlad. To je tisti kaki, pa kakšna češnja te preseneti, katere plodovi so večji od sorte Carmen. Ne nazadnje te še presenetijo s plodovi stare hruške iz visokogorja ( Soška dolina ) in info, ko nekdo ( Beri znanka) gleda skozi okno vikenda medveda, kako se naslanja in s šapami otresa hruške iz drevesa,ki je staro več kot 70 let.Očitno dobro ločijo hruške po okusu.
lp. Vinkoz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Dec 2018 14:26 Naslov sporočila: |
|
|
_________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 17 Dec 2018 15:50 Naslov sporočila: |
|
|
vinkoz je napisal/a: | ...
Paradni konj je bil po okusu kaki iz ožje periferije Gorice, kateri je prednjačil pred krhlji iz Soškega območja,Vipavskega in Briškega. ... |
Vinkoz, si zapisal vrstni red po okusu? Se mi zdi zanimivo, da bi kaki ob hladni Soči bil po okusu boljši, kot kaki sončnih Brd.
Verjetno pa je veliko odvisno tudi od sorte. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 25 Dec 2018 11:14 Naslov sporočila: |
|
|
Dve semeni od šestih, ki sem jih prejel po pošti, sem "reskiral" in posadil takoj.
Sedaj, po enem mesecu in pol, ni videti, da bi se kaj dogajalo. Bo očitno res treba počakat do konca januarja za naslednjo testno setev. Morda bo res pa potem kalilo ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Majster
Pridružen/-a: 15.08. 2018, 00:00 Prispevkov: 13 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: 06 Jul 2019 14:56 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
Meni je uspelo uspešno cepiti hibrida in "američana" na D. kaki sejance
Enkrat sredi aprila sem cepil in nato dolgo časa nič. Potem je pred nekaj tedni začelo noro poganjati in takrat sem se zelo razveselil, saj je bilo to moje prvo uspešno cepljenje
Uspešnost je skoraj 100%, 5/6 se mi je prijelo, od tega 2 Valene Beauty in 3 NBT hibridi. Za foro sem cepil tudi na kaki Vanilijo, na katerem se je cepič tudi prijel, vendar veliko kasneje.
Letos sem dobil iz Madžarske cel kup D. virginiana semen, ki sem jih posadil in so uspešno vzklila, tako da bom drugo leto poskusil s cepljenjem še na to podlago.
Problem D. kaki podlage bo zagotovo majhna odpornost nizkih temperatur (> -15°C). Jaz pa sem nabavil hibrida in američana ravno zato, ker si želim boljšo odpornost proti nizkim temperaturam.
Je pa res, da je pri nas bila letošnja zima zelo mila (nikoli pod -10°C) in je kaki Vanilija preživel brez pozebe.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
turnogo
Pridružen/-a: 19.05. 2016, 15:35 Prispevkov: 273 Kraj: Gorenjska, Kranj okolica, 670 nm, J lega
|
Objavljeno: 06 Jul 2019 23:41 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas je bilo letos max. -6 st. C in lani - 12 st. C, pa so vsi kakiji preživeli brez poškodb. _________________ Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51 Prispevkov: 1276 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 07 Jul 2019 22:49 Naslov sporočila: |
|
|
@Majster, Virginia raste zellllooo počasi in dvomim da boš lahko drugo leto že cepil...
Kje na Madžarskem si kupil semena? Maš kako slikco le teh? _________________ Več jih posadiš, več jih ostane za tabo.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Majster
Pridružen/-a: 15.08. 2018, 00:00 Prispevkov: 13 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: 09 Jul 2019 18:11 Naslov sporočila: |
|
|
@Optimist
Od tegale sem kupil preko 30 semen: eBay.
Pravi sicer, da se ne smejo posušiti, vendar jaz sem svoje D. kaki semena posušil in predno sem posadil, sem jih dal v vodo, da so se fino napili. Mogoče bi bila dobra še statifikacija (nek čas v hladnem okolju) za večjo kaljivost.
D. virginiana pa izgledajo takole. Sem polovico semen posadil v vrt katerega redno gnojimo, tako da možno, da bodo hitreje rastli
Druga polovica je v lončkih, vendar veliko slabše raste.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51 Prispevkov: 1276 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 09 Jul 2019 21:52 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem jih nabavil 300 na češkem pa tud edn ni sklil... _________________ Več jih posadiš, več jih ostane za tabo.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 09 Jul 2019 23:17 Naslov sporočila: |
|
|
Od pana Zdeneka... ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 21, 22, 23, 24, 25 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 21, 22, 23, 24, 25 Naslednja
|
Stran 22 od 25 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|