|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
JERCA
Pridružen/-a: 11.07. 2013, 10:13 Prispevkov: 146 Kraj: DOLENJSKE TOPLICE
|
Objavljeno: 23 Avg 2017 08:25 Naslov sporočila: |
|
|
Zdajle bo aktualen recept za ognjičevo mazilo(verjetno je že kje napisan).
Meni idealno razmerje, za ravno prav mehko mazilo, ki ga hranim na sobni temperaturi je:
100 gramov macerata ognjiča. Jaz ga pripravim po hladnem postopku. Domače olivno olje, cvetovi ognjiča in 5 tednov namakanja v foliji ovitem kozarcu, na toplem sončnem prostoru)
10 g čebeljega voska, ki ga stopim posebej, nato mu počasi dodajam macerat. Minimalno segrevanje, le toliko da je vse skupaj tekoče.
Takšno razmerje mi vedno prinese mazljivo strukturo. Ko ga nalijem v posodice, mu dodam nekaj kapljic et.olja čajevca( za celjenje ran, herpesa...). _________________ JERCA- nekdanja ERIENNE |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 23 Avg 2017 08:32 Naslov sporočila: |
|
|
S tem mazilom sem začela, ko sem se lotila izdelave domačih MAZIL. Zelo dobro deluje na kožo, preskušeno na meni in na drugih, tudi na dojenčkih. Deset procentov voska se je obneslo kot idealno razmerje.
A zdaj bi rada KREMO, se pravi, nekaj manj mastnega in bolj vlažilnega, zato sprašujem. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JERCA
Pridružen/-a: 11.07. 2013, 10:13 Prispevkov: 146 Kraj: DOLENJSKE TOPLICE
|
Objavljeno: 23 Avg 2017 08:40 Naslov sporočila: |
|
|
Še en meni ljub recept, potem pa zaključim
Zimska krema oz. Maslo za obraz, roke, telo...vsestransko, bogato mazilo:
100 g karitejevega masla(le to je bolj mastno, bogato in trdno)
63 g kokosove maščobe(ali kombinacije kokosovega,olja pšen.kalčkov, grozdnih peščk....)skratka bolj tekoče strukture, ki bo zmehčalo karite.
Karitejevo maslo na minimalni temperaturi stopimo(v parni kopeli). Dodamo ostala olja in premešamo, da je vse skupaj tekoče. Odstavimo. Ohladimo, da se karitejevo maslo začne gostiti, strjevati. Nato stepemo z mešalnikom z metlicami. Stepamo kar nekaj minut(5-10), da dobimo puhasto strukturo stepene smetane.
Če je zmes pretekoča, jo daš v hladilnik za nekaj minut. Ob stepanju dodaš eterično olje (10 kapljic).
Ali pa na koncu, ko že nadevaš v posodice, vmešaš v vsako posodico drugo eterično olje. Meni v to bogato mazilo najbolj ustrezajo vanilija, sivka, vrtnica.
Et. olje lepo pokrije vonj karitejevega maslo, ki ni najbolj prijetno. Kupim vedno neobdelanega, ki ima svoj vonj, vendar se z eter. olji to lepo pokrije.
Mazilo je obstojno zagotovo 6 mesecev( oz. odvisno koliko časa ste že prej imeli doma karite). Jaz ga NE hranim v hladilniku, pač pa v shrambi oz. v kopalnici(lonček ki je v uporabi) _________________ JERCA- nekdanja ERIENNE |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JERCA
Pridružen/-a: 11.07. 2013, 10:13 Prispevkov: 146 Kraj: DOLENJSKE TOPLICE
|
Objavljeno: 23 Avg 2017 08:48 Naslov sporočila: |
|
|
LPmami, torej ti bi prav rada iz ognjičevega macerata naredila kremo, ki ne bo mastna?
Macerat vedno delam z olivnim oljem, ki je bolj mastno. Lahko bi uporabila jojobino olje ali mandljevo, ki je manj mastno, vendar je meni predrago za macerat.
Poiskusi takole: ognjičev macerat uporabi v kremi z aloe vero(osnovni recept ki sem ga napisala).
Torej namesto lahkih olj, dodaj ti 100 ml macerata ki ga imaš. Probaš iz polovičke ( to je 50ml olja) in če ti ne bo všeč, potem tudi škoda ni prevelika. Poiskusi in sporoči kako izgleda. Je pa to še vedno mazilo, ne pa krema
Če pa prav želiš delati kremo, (ne mazilo), iz dveh baz......ti jaz ne znam pomagati. S temi mazili sem jaz tako zadovoljna, da ne bom čarala kremic. V tem primeru bi morala kupit kar nekaj novih sestavin,...postopek je daljši... ne vem, meni mazilo zadostuje. Tudi poleti mi niso premastna, ker imam suho kožo. _________________ JERCA- nekdanja ERIENNE |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 23 Avg 2017 09:21 Naslov sporočila: |
|
|
Lepo vas je brati...
Imam pa, brez zamere, eno vprasanje - za moje razumevanje je krema isto beseda (poslovenjena) za mazilo. Kako locujete pomen teh dveh besed - je to stvar/dogovor "znotraj" stroke? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 23 Avg 2017 09:41 Naslov sporočila: |
|
|
Bom skušal pojasnit kot en simplmajnd. Krema je širši pojem in se tiče konzistence. Ni pa glih nujno da se rabi isključno za mazanje. Na primer krema v slaščičarstvu. Al pa za definirat neki kar je nad vsem, npr.: cream of the cream. Recimo eni smo bol tak-tak stručkoti za vrtnarjenje, eni drugi so pa krema. Mazilo je pa najbrš bol kozmetični al pa zdravilski pojem. Stručkoti pojasnite še boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JERCA
Pridružen/-a: 11.07. 2013, 10:13 Prispevkov: 146 Kraj: DOLENJSKE TOPLICE
|
Objavljeno: 23 Avg 2017 10:17 Naslov sporočila: |
|
|
Sem daleč od stručkota.Zagotovo pa razlika je. Po domače povedano je razlika sledeča :
Mazilo ima samo oljni delež.
Krema ima vodni in oljni delež. Vsako bazo obdelaš posebej, nato združiš, meni se zdi daljši postopek, struktura je drugačna.
Za uradno razlago bo potrebno pa vprašati strokovnjake. _________________ JERCA- nekdanja ERIENNE |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JERCA
Pridružen/-a: 11.07. 2013, 10:13 Prispevkov: 146 Kraj: DOLENJSKE TOPLICE
|
Objavljeno: 23 Avg 2017 10:24 Naslov sporočila: |
|
|
Še en recept za KREMO sem dobila na predavanju, nisem pa še preizkusila. Morda bi bilo to za kremco LPMAMI
Sestavine:
oljni del:
60 ml kakovostnega olja (olivno, mandljevo, marelično, macerata)
7 g čebeljega voska
vodni del:
30 ml destilirane vode ali hidrolata
po želji 10 kapljic eteričnega olja.
Postopek priprave:
Oljni in vodni del vsakega posebej segrevamo v vodni kopeli.
Ko oba dosežeta temperaturo 74°C, ju vzamemo iz kopeli in vlivamo po kapljicah v vodni del. Ves čas mešamo s paličnim mešalnikom, da masa postane gosta (kot majoneza). Dobro je, da mešamo pod pokrovom, saj krema zelo "škropi" naokoli.
Ko se krema začne strjevati, jo nalijemo v čiste lončke.
Krema je uporabna 3 mesece. _________________ JERCA- nekdanja ERIENNE |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 23 Avg 2017 16:31 Naslov sporočila: |
|
|
Po farmacevtsko in s tem tudi kozmetično je razlika v tem, kot je napisala Jerca:
MAZILO je pripravek iz maščob,
KREMA poleg mastne (=oljne) faze vsebuje tudi vodno fazo.
Ker se maščoba in voda odbijata, je težko (doma) narediti kremo, kjer bi se vodna faza enakomerno vmešala v mastno in se kasneje ne bi razplastila (izločanje vodnih kapljic iz maščobe). Tako lahko vmešam le neznatno količino vodne faze. V industriji kozmetike in farmaciji zato uporabljajo emulgatorje, ki pomagajo, da se v mešanici obe fazi enakomerno razporedita in tudi obstaneta, še zlasti z dodatkom stabilizatorja.
Rada bi poskusila delati bolj vlažilno, manj mastno kremo z emulgatorjem in sprašujem za izkušnje drugih. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 23 Avg 2017 17:01 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče so uporabni kar tisti emulgatorji ki jih doma uporabljamo pri pripravi domačega sladoleda. Saj vsi emulgatorji delujejo po istem principu in imajo lipofilni in hidrofilni del molekule. Mono in digliceridi maščobnih kislin ali pa sojin lecitin? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 24 Avg 2017 05:05 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vam za odgovore. Eh, moski pac...
Ko je ze govora o vodnem in o oljnem delu - ali ni (bil?) v dolocenih pripravkih tudi "alkoholni" del? Cisto resno vprasam - namrec, ali ni (bilo) na ta nacin omogoceno hitrejse izhlapevanje... hlajenje... ? (ali pa mogoce to pase v vodni del?) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 17 Jan 2018 22:48 Naslov sporočila: |
|
|
Mravlja, alkohol (etanol) se tudi lahko uporablja v kremah. Med drugim razkužuje, vendar kožo izsušuje, ker veže nase vlago iz kože.
Sicer se pa v industrijski kozmetiki uporabljajo " behenyl alcohol, cetearil alcohol, cetil alcohol, lanolin alcohol, stearil alcohol, ...", pa seveda glicerol, ki naj bi bili dobri. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 15 Maj 2020 14:01 Naslov sporočila: |
|
|
Hm, kakšna tišina tu pri kremicah. Se kaj mažete, kaj mešate?
Pripravljam se, da bi naredila kremico z gelom netreska. Kot razumem, je primerljiv z gelom aloe vera. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ana
Pridružen/-a: 15.09. 2014, 08:47 Prispevkov: 514 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Maj 2020 20:07 Naslov sporočila: |
|
|
Lep pozdrav,
nič ne mešam, uporabljam pa tvoje milo, zelo mi paše.
Ana |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 15 Maj 2020 21:02 Naslov sporočila: |
|
|
Me veseli, Ana! _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 Naslednja
|
Stran 6 od 8 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|